Spárování
Před zahájením spárování musí zdiva důkladně vyschnout. V závislosti na povětrnostních podmínkách to trvá tři až pět dní. Musíte také čekat na správné počasí - neprovádějte spárování během srážek.
![]()
![]()
![]()
Při nákupu spárovací hmoty by měla být vybrána pro typ cihel, protože jiné hmoty jsou určeny pro klinkerové cihly, jiné pro obkladové cihly.
Příprava hmoty
Spárovací hmota se připravuje v malých množstvích. Do kontejneru nalijte asi 6 až 8 lopatek suché hmoty a přidejte vodu a míchejte, dokud masa nedosáhne vhodné konzistence. Dobrým způsobem, jak zkontrolovat, zda je malta správně připravená, je následující: stlačte v ruce hrst hmoty a vytvořte z ní váleček a pak ji 10x otočte na otevřeném povrch dlaně. Hmota by se neměla rozpadat (znamená to, že je příliš suchá) nebo zanechat na dlani stopy(tehdy je příliš mokrá).
Spárování
Začínáme spárování s přibližně jednou lžící čerstvé malty na spárovací misku. Pomocí spárovací stěrky vtlačíme spárovací hmotu mezi cihly. Spoj musí být takový, že hmota přijde do kontaktu s maltou a mírně vyčnívá za obkladem. Zbytek hmoty se odstraní špachtlí. Spoj musí být pevně přitlačen a vyhlazen. Nejprve vyplníme vertikální a pak horizontální spáry. Spárovací hmota je ve vertikálních spojích vtlačována bočními okraji spárovací misky, což platí i pro horizontální spáry. Když dokončíme spárování, musíme mírně zamést stěnu jemným štětcem. To by mělo být provedeno velmi opatrně, dbát na to, aby se malta nelepila na hmotu a nebyla aplikována na cihly.